Wandelstaf

Zoals er tenminste twee exemplaren bestaan van de boekenkist waarin Hugo de Groot uit slot Loevestein wist te ontkomen, in Friesland twee zwaarden zijn die zouden hebben toebehoord aan vrijheidsstrijder Grutte Pier, zo is er inmiddels ook een tweede wandelstaf van Jacobus Craandijk opgedoken.

Via hun zoon Marcel, die mij in een radio-interview over Craandijk hoorde vertellen, kwam ik vorig jaar in contact met Dick en Anneke Boonstra. Anneke bleek een achterkleindochter van de wandelende dominee te zijn. Tot mijn verrassing haalde zij de wandelstaf tevoorschijn die ze geërfd had.  Haar grootmoeder had zich er na de dood van haar vader Jacobus over ontfermd. Grootmoeder Maria had er een stuk af laten zagen en gebruikte de stok in huis.

In De eerste wandelaar beschrijf ik hoe ik thuis bij een andere nazaat, Frits Craandijk, op een wandelstaf stuitte die hoogstwaarschijnlijk aan zijn wandelende overgrootvader had toebehoord. Het is natuurlijk goed mogelijk dat  de dominee op zijn tochten meer dan een wandelstaf heeft versleten. Hoe dan ook voldoet het exemplaar dat Anneke Boonstra-Visser bezit aan de beschrijving die Jeronimo de Vries geeft in de  ‘Levensloop’ van Craandijk: ‘De stok met ivoren handvat, symbool van den wandelaar, die hem trouw vergezelde, heeft hij letterlijk afgesleten.’

Na familieberaad besloten Anneke en Dick dat ze deze stok met ivoren handvat aan mij wilden geven. Voor mij is dat de kroon op ruim vijf jaar onderzoek en schrijfwerk. De wandelstaf heb ik dankbaar in ontvangst genomen. Hij krijgt een ereplaats in mijn werkkamer en misschien ga ik er nog wel eens een eind mee uit wandelen.

 

22 augustus 2018 — Filed under: Geen categorie

Wandelingen door Nederland met Jacobus Craandijk is tot stand gekomen in samenwerking met: