Flip van Doorn

Flip van Doorn (Zeist 1967) is schrijver, journalist en ontdekkingsreiziger in Nederland. Hij is een van de makers van de fiets- en wandelrubriek Het Mooiste Nederland in de zaterdagbijlage Tijd van dagblad Trouw en schrijft reis-, fiets- en wandelreportages.

Van zijn hand verscheen in 2013 de fietsroute Fietsen Rond de Wereld in Nederland, langs plaatsen, buurtschappen en plekken in Nederland die een bijzondere link met het buitenland hebben. De route gaat via plaatsen als Bombay, Bethlehem, Polen, Denemarken en Spitsbergen naar Napels, of via Abessinië, Bern en Californië naar Rome. Ook de Sahara en de Tafelberg blijken gewoon in Nederland te liggen.

Eerder schreef hij de vuistdikke gids Nederland – 1000 Plekken die je echt gezien moet hebben, gevolgd door enkele deelgidsen over Nederlandse regio’s, en een boek over het Pieterpad. Ook droeg hij bij aan de reisgids Niederlande van de Duitse uitgeverij Baedeker. Op zijn website staat uitgebreide informatie over zijn publicaties.

Oudoom Jacobus2.1

In 2012 ontdekte Flip van Doorn bij toeval dat Jacobus Craandijk en hij verwanten zijn. Om uit te leggen hoe dat precies zit, moeten we terug naar het einde van de 18e eeuw. Houthandelaar en reder Pieter Craandijk trouwde in 1796 met Anna Vissering. Jacobus Craandijk was de zoon van hun zoon Pieter jr. Johanna Craandijk, de dochter van hun zoon Coenraad, was de betovergrootmoeder van Flip van Doorn. Simpel gezegd: betovergrootmoeder Johanna was een volle nicht van Jacobus Craandijk.

Craandijk-stamboom kort

 

 

Wandelingen door Nederland met Jacobus Craandijk is tot stand gekomen in samenwerking met: